В Ужгороді встановили пам'ятну дошку з інформацією про Голокост на Закарпатті

Опубліковано: Вересень 27, 2023

Пам'ятну дошку з інформацією про Голокост на Закарпатті встановили сьогодні в Ужгороді біля обласної філармонії – колишньої синагоги.

За словами заступника голови Закарпатського обласного Єврейського культурно-просвітнього товариства Аркадія Гендлера, після спілкування з в'язнями табору смерті, які вижили, почувши в деталях про все те жахіття, яке їм вдалося пережити, відчув необхідність увіковічнити пам'ять про загиблих.

У нижній частині пам'ятної дошки розмістили QR-код, якщо навести на нього камеру, то відкриється матеріал про Голокост на Закарпатті, зокрема про жертв нацистського режиму. Озвучили й страшні цифри – 80 відсотків євреїв, які жили на Закарпатті і яких примусово вивезли з травня 1944-го із 9-ти гетто в різних містах і селах області в концтабір «Аушвіц-Біркенау» – загинули. 

Пам'ятна дошка виготовлена з листа латуні, її закріпили на перилах біля річки Уж, кожен може ознайомитися з її змістом.

На відкритті пам'ятної дошки рабин Ужгородський та Закарпатський Менахем Мендель зачитав молитву про померлих єврейською мовою. 

Опісля міський голова Богдан Андріїв, директор департаменту стратегічних комунікацій, національностей та релігій Закарпатської ОВА Роман Молдавчук, начальниця управління культури, молоді та спорту Алла Чернобук разом із заступником голови Закарпатського обласного Єврейського культурно-просвітнього товариства Аркадієм Гендлером, рабином Ужгородським та Закарпатським Менахемом Менделем та іншими присутніми запалили свічки в пам'ять про невинних жертв, які загинули від нацистського режиму.