В Ужгородській міськраді обговорювали реалізацію чергового етапу медичної реформи

Опубліковано: Березень 15, 2023

В Ужгородській міськраді обговорювали реалізацію чергового етапу медичної  реформи

Розширена робоча нарада відбулася під керівництвом міського голови Богдана Андріїва.

Нагадаємо, у межах подальшого розвитку реформи охорони здоров'я кожна область стане окремим госпітальним округом, який у свою чергу поділятиметься на кластери. Новий підхід передбачає створення кількох рівнів лікарень: надкластерні, кластерні та загальні. Тож у міськраді обговорювали питання об’єднання медичних закладів міста для створення ефективного кластеру надання медичної допомоги.

Участь у нараді взяли секретар міської ради Арсен Мелкумян, заступник міського голови Юрій Рахівський, начальник управління охорони здоров’я та цивільного захисту населення міськради Ярослав Глагола, його заступниця Ірина Столярова, керівники комунальних медичних закладів Ужгорода – Павло Лукач, Ігор Рошко, Олег Онопко, Олег Голуб, Тетяна Козак, Мирослава Брецко, радник міського голови Володимир Мильо.

Постановою №174 від 28 лютого 2023 року  уряд затвердив Порядок функціонування госпітальних округів і госпітальних кластерів. Зокрема, передбачено розробити та подати до 1 травня 2023 року на затвердження пропозиції щодо визначення спроможної мережі закладів охорони здоров’я та проєкти розвитку госпітальних округів. Тож зволікати із прийняттям управлінських рішень не можна, наголошували під час обговорення. Міський голова доручив управлінню управління охорони здоров’я та цивільного захисту населення міськради створити робочу групу для вивчення питання розроблення стратегії з питань організації спроможної мережі закладів охорони здоров’я і проєкту плану розвитку мережі та подальшого розвитку охорони здоров’я міста.

Учасники наради також обговорили питання приєднання міського пологового будинку, міської поліклініки, міської дитячої клінічної лікарні та Ужгородської міської багатопрофільної клінічної лікарні до центральної міської клінічної лікарні. Такий крок, на переконання керівництва міста, дозволить не допустити суттєвого скорочення персоналу, забезпечити надання населенню необхідного переліку послуг і разом із тим оптимізувати адміністративні витрати, що є дуже важливим для побудови збалансованої системи лікарень і надання якісної медичної допомоги.

Міська влада, яка є власником лікарень, має прийняти виважене рішення щодо проведення об’єднання медичних закладів. Адже відповідальність місцевого самоврядування – обрати оптимальний для громади та держави формат подальшої роботи мережі медичних закладів.

Питання створення спроможної мережі закладів охорони здоров’я міста та Ужгородського району учасники наради обговорять в Ужгородській районній військовій адміністрації завтра,  17 березня.