В ужгородському Ротарі-парку провели пілотну польову оцінку дерев

Опубліковано: Липень 08, 2022

В ужгородському Ротарі-парку провели пілотну польову оцінку дерев

В Ужгороді впроваджують інструмент прозорої та партисипативної системи інвентаризації зелених зон. Обласний центр Закарпаття став одним із чотирьох пілотних міст у Західній Україні, які долучилися до проєкту «Прозора та партисипативна система інвентаризації зелених зон в Україні: iTree4UA». Місцевий партнер проєкту – ГО «Форза», яку очолює Леся Лойко.

Крім нашого міста, задіяні ще Бережани на Тернопільщині, Новий Розділ на Львівщині і Демидівка на Рівненщині.

Проєкт передбачає здійснення оцінки екосистемних послуг дерев для адаптації до зміни клімату і має на меті допомогти громадянам та владі оцінити і цінувати дерева у місті і краще управляти ними, тобто розуміти, де яка порода себе краще почуватиме, як краще доглядати за деревами і скільки вартують екосистемні послуги, які продукує кожне окреме дерево/дерева.

iTree4UA – цифровий інструмент оцінки вартості екосистемних послуг, він використовується науковцями, природо-заповідними організаціями, громадами. Тобто фактично це один із інструментів для прийняття рішень – які дерева садити, які породи яку користь приносять, чи варто заміняти одні породи на інші тощо.

Сьогодні, 8 липня, кілька десятків волонтерів, серед яких небайдужі ужгородці, громадські активісти, школярі, переселенці, працівники департаменту міської інфраструктури, проводили збір польових даних оцінки дерев у Ротарі-парку.

Ротарі-парк – один із найбільших транспортних скверів міста – 1,7 гектара. За словами менеджерки проєкту від ГО «Форза» Наталії Волошиної, сквер налічує понад дві сотні дерев 31 породи. Четверта частина – каштани, 12 порід представлені в єдиному екземплярі. Тут і метасеквойя, клен атласький, каштан їстівний, слива Пісарді, катальпа, чорна та біла шовковиці.
Інструктор Денис Триліс із Києва, представник організації-партнера проєкту «Зелена Хвиля», розповів волонтерам, як правильно оцінювати дерева. Зокрема, фіксували їх за низкою параметрів: діаметр, загальна висота, висота стовбура, висота, ширина і стан крони та її освітленість.
Другу польову оцінку планують провести у вересні, зокрема, з біологами та вчителями біології ужгородських шкіл, після чого презентують громадськості й представникам влади результати інвентаризації.

Довідково. Оцінка дерев і визначення їхньої цінності для громади здійснюється в рамках проєкту «Прозора та партисипативна система інвентаризації зелених зон в Україні: iTree4UA" за координації ГО УЕК «Зелена Хвиля» та за фінансової підтримки Лісової служби США у партнерстві з Davey Tree Expert Company.