В ужгородських школах – двотижневий карантин

Опубліковано: Січень 30, 2020

В ужгородських школах – двотижневий карантин

Відзавтра в Ужгороді – карантин у школах. Таке рішення сьогодні прийняли на засіданні протиепідемічної комісії Ужгородської міської ради.


Призупинено також заняття в усіх позашкільних закладах: музичних та спортивних школах, гуртках, секціях тощо, не будуть проводитися розважальні та інші масові заходи. Дитячі садки працюватимуть, там проводитимуть посилені протиепідемічні та медико-санітарні заходи. Вологе прибирання із засобами дезінфекції повинно проводитися в міському громадському транспорті, комплекс заходів передбачено для закладів громадського харчування.
Як зазначив міський голова Богдан Андріїв, за інформацією управління охорони здоров’я та Ужгородської міськрайонної філії ДУ «Закарпатський обласний лабораторний центр МОЗ України» ситуація із захворюваністю на ГРВІ та грип в Ужгороді погіршилася, епідемічний поріг перевищено. Тому сьогодні зібрали засідання за участю епідеміологів, головних лікарів медзакладів, щоб визначитися з карантинно-обмежувальними заходами.
Лікар-епідеміолог Ужгородської міськрайонної філії ДУ "Закарпатський обласний лабораторний центр МОЗ України" Світлана Оберемко навела статистичні дані: за останній тиждень побільшало звернень за медичною допомогою у медичні заклади з приводу гострих респіраторних вірусних інфекцій – зі 741 до 1155 (+414 випадків), це на 55,8 % більше у порівнянні із минулим тижнем. Серед усіх захворілих – 804 дітей до 17 років (69,6%), серед дорослих захворюваність зросла несуттєво: 351 випадок у порівнянні із 305 за минулий тиждень, відмічається й поступове зростання показника госпіталізації.
Показник захворюваності із 653,8 зріс до 1019,1 (на 100 тис. населення), таким чином на 5,3% перевищив рівень епідемічного порогу (епідпоріг – 967,7 на 100 тисяч населення).
Також, за словами в.о. начальника управління охорони здоров’я Ірини Столярової, із початку цього року виявлено 21 випадок лабораторно підтвердженого діагнозу сезонного грипу типу А, зокрема і 2 випадки грипу типу А+В (експрес-методами), що підтверджує циркуляцію сезонних вірусів грипу серед населення Ужгорода.
Захворюваність дітей шкільного віку зросла в 1,8 рази: із 287 випадків за попередній тиждень до 541 випадку цього тижня. Як повідомила начальниця управління освіти Ужгородської міської ради Наталія Мухомедьянова, за даними моніторингу на 30 січня в шкільних закладах відсутні 3537 дітей (20,7%).
Головний лікар КНП «Ужгородська міська дитяча лікарня» Ігор Рошко наголосив, що за останній тиждень різко зросла кількість госпіталізованих дітей з ускладненнями – високою температурою, пневмоніями.
Отож комісія прийняла рішення призупинити навчання у школах з п’ятниці, 31 січня, на два тижні. Епідемічну ситуацію продовжуватимуть моніторити.