Відбулася сесія Ужгородської міської ради, депутати розглянули понад п’ять десятків питань

Опубліковано: Вересень 28, 2023

Відбулася сесія Ужгородської міської ради, депутати розглянули понад п’ять десятків питань

Відбулася сесія Ужгородської міської ради, депутати розглянули понад п’ять десятків питань порядку денного, після чого у роботі засідання оголосили перерву – до 10-ї години 12 жовтня.

Так, підтримали зміну назв таких освітніх закладів міста:  Ужгородського класичного ліцею на «Ужгородський ліцей імені Августина Волошина»; НВК «Загальноосвітня школа І ступеня з угорською мовою навчання – угорськомовна гімназія» на Ужгородська гімназія імені Другетів.

Такі зміни прийняли відповідно до Законів України «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту» та інших нормативних актів.

Проголосували і за Програму підтримки обдарованої молоді Ужгорода на 2024-2026 роки, оскільки чинна програма завершується цього року.

Задання Програми, зокрема:

– фінансова підтримка обдарованої молоді – виплата одноразових премій Ужгородської міської ради призерам І-ІІІ етапів конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт МАН, ІІІ-ІV етапів Всеукраїнських учнівських олімпіад ;

– фінансова підтримка обдарованої молоді – надання Гранту Міського голови обдарованим учням та педагогічним працівникам для участі у заходах з міжнародної співпраці у вигляді освітньої поїздки до однієї з країн ЄС;

– відзначення випускників закладів загальної середньої освіти комунальної форми власності Ужгородської міської територіальної громади, які за результатами зовнішнього незалежного оцінювання та/або національного мультипредметного тесту з базової дисципліни отримали:

200 балів (з одного предмета) – грошовою винагородою у розмірі 25 000,00 грн.

400 балів (з двох предметів) – грошовою винагородою у розмірі 50 000,00 грн.

600 балів (з трьох предметів) – грошовою винагородою у розмірі 75 000,00 грн.   

Підтримали і низку проєктів, що стосуються охорони здоров’я. Зокрема, Програму фінансової підтримки закладів первинного, вторинного рівня медичної допомоги та їх розвиток у місті Ужгороді на 2024- 2026 роки. Ця Програма передбачає розвиток та фінансування потреб первинної та вторинної медичної допомоги, зміцнення та оновлення матеріально-технічної бази;  забезпечення лікарськими засобами для надання медичної допомоги; відшкодування вартості лікарських засобів для лікування окремих захворювань тощо. 

Проголосували і за Програму «Розвиток паліативної та хоспісної допомоги у м. Ужгороді на 2024-2026 роки», яка має забезпечити фінансуванням існуючих виїзних бригад «Хоспіс вдома», які надають паліативну та хоспісну допомогу ужгородцям; закупівлю обладнання для виїзного відділення й інших необхідних медичних, технічних засобів та предметів догляду тощо.  

Підтримали і Програму безоплатного та пільгового відпуску пільговим категоріям ужгородців лікарських засобів, медичних виробів у разі амбулаторного лікування; Програму забезпечення ужгородців, які страждають на рідкісні, орфанні захворювання, лікарськими засобами та відповідними харчовими продуктами.

Також депутати проголосували за Програму реконструкції та капітального ремонту мережі зовнішнього освітлення Ужгорода на 2024-2026 роки, яка передбачає впровадження інноваційних, енергоефективних технологій. Мета Програми – відновлення роботи мережі зовнішнього освітлення міських шляхів, пішохідних зон та внутрішньоквартальних територій міста, автоматизації роботи та покращенні якості освітлення міста в цілому.

Діятиме у 2024-2026 роках в Ужгороді і Програма відновлення історичного центру, основними завданнями якої є недопущення подальшого руйнування історичної забудови, створення безпечних умов для проживання населення; капітальний ремонт та реконструкція інженерних мереж; збереження, відновлення пам’яток архітектури та інших будівель історичного центру міста.

Також на сесії міської ради затвердили перелік об’єктів малої приватизації, що перебувають у комунальній власності Ужгородської міської територіальної громади та підлягають приватизації шляхом продажу на аукціоні, проголосували й за зміни до низки чинних міських цільових програм.