Віктор Погорєлов вбачає політичні мотиви в діях вандалів, які поламали сакури на набережній

Опубліковано: Травень 21, 2011

В ніч на суботу, 21 травня, зловмисники поламали 53 деревця, висаджені 9 квітня під час закладання в Ужгороді найдовшої в Європі сакурової алеї на Київській та Слов’янській набережних. Ужгородський міський голова Віктор Погорєлов прокоментував прикрий інцидент.
«Я вважаю, що в діях вандалів, які поламали дерева, та замовників цього злочину, є політичні мотиви. Сакури подарував Ужгороду Віктор Балога. І, мабуть, це не просто хуліганство, а спланована акція… Вочевидь, комусь не подобається те, що відбувається в місті – що висаджуються дерева, що місто прибирається, що формуються нові взаємини між городянами і владою, яка прагне довести, що поважає мешканців… Місто набуває позитиву і, певно, комусь це не до душі. Мені дуже прикро, що в час, коли місто відроджується, у ньому знаходяться люди, які замість того, аби підтримувати ці процеси, просто нищать… Оцінку цим подіям дадуть ужгородці. А правоохоронні органи, сподіваюся, зроблять все, аби покарати винних», – сказав Віктор Погорєлов.

З самого ранку (а злочин, за попередніми даними, стався у проміжку між 3.00 та 5.30) на місці вже працювала міліція, зокрема, йшлося про вивчення матеріалів із камер відеонагляду, які розміщені у закладах на набережній. Міська влада вже спрямувала до міліції відповідну заяву про завдану шкоду. Звісно, ідеться про матеріальну, але безумовно – і моральну (новина сколихнула Ужгород, перехожі шоковані побаченим, дехто навіть плакав)…
«Те, що сталося сьогодні вночі – я думаю, що це навіть не хуліганство, а моральна потворність» – емоційно зазначив мер. І додав: у міської влади руки не опускаються. «У мене не той характер, аби через такі дії здатися і припинити дії з розвитку міста. Ми посадимо ще більше дерев, Ужгород продовжуватиме ставати квітучим європейським містом, зокрема й відомим як місто сакур», – сказав міський голова. Також Віктор Погорєлов повідомив, що міністр МНС України Віктор Балога вже знає про акт вандалізму і в разі, коли деревця не вдасться врятувати, пообіцяв восени знову подарувати Ужгороду сакури, -інформує прес-секретар міського голови Алла Хаятова.