Вступна публічна зустріч  із розробки Плану сталої міської мобільності Ужгорода  відбулася сьогодні в Ужгородській міській раді

Опубліковано: Вересень 22, 2022

Вступна публічна зустріч  із розробки Плану сталої міської мобільності Ужгорода  відбулася сьогодні в Ужгородській міській раді

План сталої міської мобільності  – це стратегічний документ (на 5-10 років), який допоможе нашому місту стати більш зручним та безпечним для людей. Програмний документ розробляється за фінансової підтримки Європейського Союзу у проєкті «SUMCITYNET: міста за покращення доступності і кліматично-сталу міську мобільність» у  межах Програми транскордонного співробітництва ЄІС Польща-Білорусь-Україна 2014-2020, щоправда, після повномасштабного вторгнення росії в Україну – вже без білоруських партнерів.  

Учасників зустрічі привітав заступник міського голови Ужгорода Василь Пинзеник, відзначив, що всі мешканці, гості і ті, хто приїздить сюди на роботу – хочуть жити, працювати у комфортному місті, де можна зручно і швидко будь-куди дістатися. Щоб досягти цього, і потрібен план сталої міської мобільності,  тендер на розробку якого для Ужгорода виграла на платформі Prozoro команда ТОВ «Урбан Консалтинг» з Івано-Франківська. Василь Васильович наголосив, що має великі сподівання: стратегічний документ буде напрацьовано якісний, ефективний і він послідовно виконуватиметься.

Представниця партнера проєкту – ГО ФОРЗА, менеджерка SUMCITYNET Леся Лойко зазначила, що дату вступної публічної зустрічі обрали невипадково: сьогодні відзначається Всесвітній день без автомобілів. У своїй презентації дала відповіді на запитання, що таке План сталої міської мобільності, навіщо він Ужгороду. У процесі розробки планується 10 тематичних робочих зустрічей із різними цільовими групами – водіями, таксистами, велосипедистами, мамами з дитячими візочками тощо, аби врахувати потреби всіх учасників руху містом.

Начальниця відділу грантової роботи та інновацій управління міжнародного співробітництва та інновацій Ужгородської міськради Мирослава Іванцик розповіла про міжнародний проєкт. Він розрахований на 30 місяців, загальний бюджет – понад 518 тисяч євро, партнери: Агентство сприяння сталому розвитку Карпатського регіону «ФОРЗА», Ужгородська міська рада та  Жешувська агенція регіонального розвитку (Підкарпатське воєводство, Польща). Частка Ужгородської міської ради – 128 тис. 745,10 євро для інфраструктурних та стратегічних заходів, із них 90% –  грантові кошти, 10% –  співфінансування із бюджету міської ради.

Заплановано, крім розробки Плану сталої міської мобільності  Ужгорода, встановити 27 камер відеоспостереження, 5 парклетів, 7 інформаційних стендів, 4 криті велостоянки, облаштування 5 піднесених пішохідних переходів, 20 понижень тротуарів біля пішохідних переходів, реконструкцію 5 переходів із використанням тактильного покриття.

Уже зроблено: 2 велостоянки – біля міської ради з боку вулиці Небесної Сотні та в Новому районі, ще одну доробляють біля драмтеатру та одну встановлять біля центрального ринку. Зроблено вже і деякі пониження тротуарів до пішохідних переходів. Організували також  конкурс ідей, ескізів парклетів –  їх планують зробити на площі Корятовича, вулицях Швабській та Августина Волошина і ще 2 на вулиці Капітульній. Піднесені переходи заплановано на вулиці Минайській біля перехрестя з вулицею Павла Пестеля та біля супермаркету «Сільпо»; на проспекті Свободи біля автобусної зупинки «Автовокзал»; на вул. Юрія Гагаріна біля зупинки «Електродвигун» – супермаркету «Silverland» та на вул.  Миколи Бобяка поблизу шиномонтажу.    

Директор ТОВ «Урбан Консалтинг» Андрій Коман та його колега Тарас Сенів представили свою компанію, її напрацювання для інших міст України, а також технічні кроки з підготовки Плану сталої міської мобільності для Ужгорода. Зокрема, заплановано аналіз проблем та можливостей Ужгорода із залученням громадськості, розгорнутий аналіз існуючого стану, зовнішніх факторів впливу, створення основних орієнтирів для оцінки ефективності заходів, вивчення тенденцій можливого розвитку мобільності, оцінка втілених попередніх заходів та вивчення ефективних практик в інших містах, альтернативні сценарії для обговорення складних стратегій розвитку тощо.

Начальник відділу транспорту Ужгородської міської ради Петро Бобик презентував сучасні рішення з громадським транспортом в Ужгороді, а це вже 27 нових комфортних автобусів (40% від усіх, які виходять на маршрути). Акцентував, що в багатьох містах Європи і України громадський транспорт  є пріоритетним.  Відзначив, що саме комунальним транспортом перевезли кілька десятків тисяч вимушених переселенців, які з початком повномасштабного вторгнення приїхали в Ужгород або ж їхали цим шляхом за кордон до сусідніх європейських держав. Розповів, до чого призвели жорсткі карантинні обмеження під час пандемії, про нинішнє збільшення навантаження на перевезення через  внутрішньо переміщених осіб, які залишаються в Ужгороді, низькі тарифи і те, що безоплатно автобусними перевезеннями можуть користуватися 26 тисяч містян, а 16 тисяч школярів оплачують 50% за проїзд. Крім пільговиків-ужгородців, безкоштовно без жодних обмежень  їздять і всі інші пасажири, які мають право на безоплатний проїзд. Документи на муніципальну картку, яка незабаром використовуватиметься для пільговиків міста, подали поки що лише близько 6,7 тисяч осіб. Представив Петро Іванович також перспективи запровадження електронного квитка, переваги впровадження автоматичної оплати за проїзд.

Заступниця директора департаменту міської інфраструктури Ужгородської міської ради-начальниця управління житлово-комунального господарства Олександра Турянчик розповіла про ремонти вулиць, площ, скверів, громадських просторів із урахуванням сучасних вимог до міської мобільності, які робили і які плануються, нестачу коштів та обмеження під час воєнного стану.  

Усі присутні на зустрічі активно долучилися до SWOT-аналізу – визначення сильних та слабких сторін мобільності Ужгорода, а також можливостей і  загроз, які необхідно врахувати, розробляючи План сталої міської мобільності.

Також Василь Пинзеник, Леся Лойко та Андрій Коман відповіли на питання щодо подальших кроків із розробки та реалізації Плану сталої міської мобільності Ужгорода – під час пресконференції для ЗМІ.