Вифлеємський вогонь миру передали сьогодні пластуни громаді Ужгорода у Хрестовоздвиженському греко-католицькому кафедральному соборі

Опубліковано: Грудень 20, 2020

Вифлеємський вогонь миру передали сьогодні пластуни громаді Ужгорода у Хрестовоздвиженському греко-католицькому кафедральному соборі

За вже доброю традицією Вифлеємський вогонь щороку долає кордони і єднає християн напередодні Різдва. Цьогоріч, розповів керівник "Пласт Ужгород" Іштван Удут, через пандемію переживали, чи буде передача вогню, бо йшла мова про те, що це буде онлайн. Але отримали його в особливий спосіб, скаутською естафетою: ужгородські пластуни відправилися на кордон – на КПП у Малому Березному, де скаути та пластуни зі Словаччини передали вогонь ужгородським пластунам і вже з Ужгорода вперше Вифлеємський вогонь потрапив в Україну. Сьогодні вогонь продовжить подорожувати Закарпаттям – закарпатським пластунам його передадуть увечері.

На Божественній літургії та урочистій церемонії передачі вогню був і Ужгородський міський голова Богдан Андріїв. Богдан Євстафійович відзначив, що сьогодні символічна подія, подякував пластунам за чудову передріздвяну традицію, особливу місію, яку вони виконують багато років – за те, що привозять вогонь миру з Вифлеєма, місця народження Ісуса Христа." Хочу, щоб цей вогник горів у кожній домівці, щоб зігрівав наші душі, серця і робив нас кращими, добрішими. Миру, любові і єдності всім!", – побажав усім Богдан Андріїв.

Передача вогню відбудеться також сьогодні о 16.00 у мікрорайоні Дравці у греко-католицькій парафії Різдва Пресвятої Богородиці, а о 17.00 в Ужгородській греко-католицькій академії ім. Блаженного Теодора Ромжі Вифлеємський вогонь миру передадуть пластунам із Хуста, Мукачева, Берегова, Довгого, Великого Бичкова.

Прекрасну передріздвяну традицію розповсюджувати світло з Вифлеєму у 1986 році започаткувала Австрійська телерадіокомпанія ORF з міста Лінц, ідею одразу підтримали скаути. Суть її – передати світло із місця народження Ісуса Христа у Вифлеємі по всьому світу. Вифлеємський вогник здавна є символом різдвяних свят. В Україні традиція була започаткована в 1998 році. Вифлиємський вогонь миру розповсюджують по храмах, лікарнях, сиротинцях, в’язницях, його передають представникам владних структур, а вірники можуть взяти його до своїх домівок, щоб запалити різдвяну свічку та передати іншим.