Вирішення спорів між батьками щодо місця проживання та участі у вихованні дитини

Опубліковано: Липень 19, 2021

До Ужгородського місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги часто звертаються громадяни із питанням вирішення спорів між батьками щодо місця проживання та участі у вихованні дитини. А спір у тому, що один із батьків вважає, що має перевагу перед іншим та більше можливостей щодо спілкування з дитиною. Як приклад: батько проживає за кордоном, утримує дитину і вважає, що обов’язок колишньої дружини проживати з дитиною за кордоном, а не в Україні. Або інший випадок: батьки розлучилися і мама вважає, що має більше прав та  обмежує спілкування дитини з батьком без вагомих на те причин. Як вирішити спір, як дійти  згоди між батьками щодо участі у вихованні дитини та її проживанні роз’яснює начальник відділу правопросвітництва та надання правової допомоги Ужгородського місцевого центру з надання  БВПД  Марія  Бецко.

Звертаємо увагу на те, що законодавством  України   встановлено, що проживання   дитини  окремо від батьків або одного з батьків не позбавляє їх права спілкування та підтримання стосунків.

Відповідно до статті 11 Закону України “Про охорону дитинства” кожна дитина має право на проживання в сім’ї разом з батьками або в сім’ї одного з них та на піклування батьків. Батько і мати мають рівні права та обов’язки щодо своїх дітей. Предметом основної турботи та основним обов’язком батьків є забезпечення інтересів своєї дитини.

Стаття 157 Сімейного кодексу України   передбачає, що питання виховання дитини вирішується батьками спільно. Повноцінна участь батьків у вихованні дітей максимально забезпечується при їх спільному проживанні з батьками. В тих випадках, коли батьки, внаслідок розірвання шлюбу або з інших причин, не проживають спільно, можуть виникати спори щодо участі у вихованні дитини, визначення місця проживання дитини та порядку зустрічей з дитиною того батьків, хто проживає окремо. Так, частиною третьою статті 157 Сімейного кодексу України встановлено, що той із батьків, з ким проживає дитина, не має права перешкоджати тому з батьків, хто проживає окремо, спілкуватися з дитиною та брати участь у її вихованні, якщо таке спілкування не перешкоджає нормальному розвиткові дитини.

Варіанти вирішення спору:

1.Батьки мають право укласти договір щодо здійснення батьківських прав та виконання обов’язків тим з них, хто проживає окремо від дитини. Договір укладається у письмовій формі та підлягає нотаріальному посвідченню, в якому батьки можуть визначити не тільки участь у вихованні дитини того з батьків, хто проживає окремо (тобто встановити графік зустрічей з дитиною), але і встановити місце проживання дитини та порядок її утримання. Одночасно, статтею 15 Закону України ” Про охорону дитинства ” передбачено, що дитина, яка проживає окремо від батьків або одного з них, має право на підтримання з ними регулярних особистих стосунків і прямих контактів.

Спір між батьками щодо спілкування або визначення місця проживання дитини розглядається за місцем проживання дитини відповідно до п.п.72-74 Порядку провадження органами опіки та піклування діяльності, пов’язаної із захистом прав дитини,   затверджений ПКМ України від 24.09.2008 року № 866.

Так, у випадку коли батьки не дійшли згоди щодо порядку участі у вихованні дитини того з батьків, хто проживає окремо від неї, за заявою матері, батька дитини орган опіки та піклування визначає способи участі у вихованні дитини та спілкуванні з нею того з батьків, хто проживає окремо від неї (стаття 158  Сімейного кодексу України). Рішення про це орган опіки та піклування постановляє на підставі вивчення умов життя батьків, їхнього ставлення до дитини, інших обставин, що мають істотне значення.

Рішення органу опіки та піклування є обов’язковим до виконання. Особа, яка ухиляється від виконання рішення органу опіки та піклування, зобов’язана відшкодувати матеріальну та моральну шкоду, завдану тому з батьків, хто проживає окремо від дитини.

У випадку якщо той із батьків, з ким проживає дитина, чинить перешкоди тому з батьків, хто проживає окремо, у спілкуванні з дитиною та у її вихованні, зокрема якщо він ухиляється від виконання рішення органу опіки та піклування, другий із батьків має право звернутися до суду з позовом про усунення цих перешкод. Суд визначає способи участі одного з батьків у вихованні дитини (періодичні чи систематичні побачення, можливість спільного відпочинку, відвідування дитиною місця його проживання тощо), місце та час їхнього спілкування.

В окремих випадках, якщо це викликано інтересами дитини, суд може обумовити побачення з дитиною присутністю іншої особи. Під час вирішення спору щодо участі одного з батьків у вихованні дитини береться до уваги ставлення батьків до виконання своїх обов’язків, особиста прихильність дитини до кожного з них, вік дитини, стан її здоров’я та інші обставини, що мають істотне значення, в тому числі стан психічного здоров’я одного з батьків, зловживання ним алкогольними напоями або наркотичними засобами.

За заявою заінтересованої сторони суд може зупинити виконання рішення органу опіки та піклування до вирішення спору.

У разі виникнення запитань можна:

–        переглянути правові консультації на довідково-інформаційній платформі правових консультацій “WikiLegalAid”  за посиланням  https://wiki.legalaid.gov.ua/

–        скористатися мобільним застосунком “Безоплатна правова допомога “завантаживши його через Googl Play чи  APP Store  за посиланням   https://bit.ly/3hwwgqR