«Я можу і ТИ можеш» – в Ужгороді відбулася заключна конференція спільного грантового проєкту

Опубліковано: Квітень 25, 2023

«Я можу і ТИ можеш» – в Ужгороді відбулася заключна конференція спільного грантового проєкту

«Я можу і ТИ можеш» – конференція з такою назвою підсумувала сьогодні грантовий проєкт «Удосконалення послуг із догляду за здоров’ям у соціальних закладах», метою якого було покращення здоров’я клієнтів закладів соціальних послуг у Кошицькому краї та Закарпатській області. Реалізовували його із листопада 2019 року.

Головним партнером у проєкті був Кошицький самоврядний край (Словаччина), партнерами – Закарпатський регіональний центр соціально-трудової реабілітації та професійної орієнтації «Вибір», управління міжнародного співробітництва та інновацій Ужгородської міської ради.

Як зазначалося під час конференції, яка відбувалася у змішаному форматі (учасники зі Словаччини долучилися онлайн),  загалом вдалося досягнути поставлених завдань, хоча на реалізацію запланованих заходів вплинули спочатку карантинні ковідні обмеження, а потім повномасштабна війна в Україні.

У межах проєкту провели тренінги з фізичної та психологічної реабілітації, вдалося організувати навчання з менторами, зокрема щодо надання першої допомоги, забезпечення якості соціальних послуг, комунікації з проблемними клієнтами, підготовки до самостійного життя тощо.

Проводили інформаційні кампанії, щоб змінити стереотипи про людей з інвалідністю. Для цього розробили і поширили інформаційні матеріали (флаєри, плакати, фото- і відеоматеріали) у ЗМІ, на телебаченні та в соцмережах, які покликані показати необмежені можливості та яскраві здібності людей з інвалідністю.

В Ужгороді управлінням міжнародного співробітництва та інновацій у межах  проєкту закуплено електромобільний багатофункціональний візок, електромобільний підйомник та підйомник з кошиком для благодійного фонду «Карітас», придбали та встановили гвинтовий підйомник в Ужгородському територіальному центрі соціального обслуговування, різноманітне обладнання для фізичної та терапевтичної реабілітації для громадської організації «Надія» (зокрема, ноутбук, мотокультиватор, термопрес, швейну машинку, балансувальну платформу, кольоровий принтер, ламінатор, набори для скрапбукінгу, пароконвектомат, посудомийну машину, машинку для вирубки та тиснення, розвиваючу дошку, холодильник тощо), мультимедійне обладнання для медико-соціального реабілітаційного центру «Дорога життя» (ноутбуки та інтерактивні дошки).

Із презентаціями на конференції виступили представники Кошицького самоврядного краю, Закарпатського регіонального центру соціально-трудової реабілітації та професійної реабілітації «Вибір» Василина Марко та Леся Носенко, начальниця управління міжнародного співробітництва та інновацій Ужгородської міської ради Вікторія Тарахонич.

 Довідково. Захід реалізовувався за фінансової підтримки Європейського Союзу у межах Програми транскордонного співробітництва Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020.