Як інтегруються внутрішньо переміщені особи – обговорили на конференції в Києві

Опубліковано: Березень 03, 2019

Як інтегруються внутрішньо переміщені особи  – обговорили на конференції в Києві

В Ужгороді зараз зареєстровано 1755 внутрішньо переміщених осіб (ВПО), на західній Україні за кількістю це друге місце після Львова. Проведене нещодавно опитування засвідчило: 82% мають намір залишатися в нашому місті, навіть якщо ситуація на сході України буде врегульована і буде можливість повернутися туди, звідки вони вимушені були виїхати. Це дуже високий показник, адже навіть за світовою практикою в найбільш успішних і розвинутих країнах після 4 років із часу вимушеного залишення рідних домівок не повертаються лише 60%.

Про те, що переселенці знайшли себе в ужгородській громаді, свідчить і те, що наше місто – п’яте у рейтингу Індексу інтеграції внутрішньо переміщених осіб, який визначав Аналітичний центр Сedos за індикаторами і методикою, аналогічними тим, які застосовує Міжнародна організація з міграції, поділивши всю територію країни на 5 зон, залежно від віддаленості до непідконтрольної Україні території.

Виводячи рейтинг, враховували доступ ВПО до міської інфраструктури (наявність міських політик у таких сферах як ринок праці, житло, середня та дошкільна освіта, охорона здоров’я, робота для інтеграції ВПО тощо), взаємодію місцевої влади з громадськими організаціями ВПО, інформування про можливості в місті.

Ужгород – одне з небагатьох міст України, де діє міська програма, за якою виділяються кошти з міського бюджету на харчування дітей із числа ВПО в школах та садочках. До речі, загалом діток таких у місті 536, вісім десятків із них народилися вже в Ужгороді. Діє в нашому місті і програма, яка дає можливість пільгового придбання житла для внутрішньо переміщених осіб. Міська влада тісно співпрацює для вирішення питань переселенців із громадською організацією «Закарпаття-Донбас», допомагають інтегруватися цим людям у життя далеко від домівок громадські організації та благодійні фонди «Справа Кольпінга», «Карітас», «Неємія», «Веста», Червоний Хрест, «Щасливі діти», «Сокоти свій варош» (за проектом Міжнародної організації з міграції «Сприяння відбудові та сталого розв’язання проблем ВПО та постраждалого від конфлікту населення в Україні»).

На конференції «Виборчі права внутрішньо переміщених осіб на місцевому рівні в Україні: посилення інтеграції та засад демократії», організованій у Києві Конгресом місцевих та регіональних влад Ради Європи, в якій узяла участь керуюча справами виконкому Ужгородської міської ради Олена Макара, наводили кращі практики та успішні кейси інтеграції внутрішньо переміщених осіб. Зокрема, Ужгородська міська рада першою подала звернення до Верховної Ради на підтримку прийняття законопроекту про виборче право ВПО.

Як допомагають переселенцям влаштовуватися на роботу, із житлом, вирішувати інші проблеми на конференції розповіли представники міських рад Ірпеня, Фастова, Києва, Краматорська, Кривого Рогу, Маріуполя. Наприклад, у Краматорську внутрішньо переміщених осіб близько 70 тисяч, це третина всього населення міста, лише на житло державної допомоги переселенцям там виплачують понад 80 мільйонів у рік. За статистичними даними Кривого Рогу, 66% ВПО – жінки, лише 52% усіх переселенців працевлаштовані. У Маріуполі із близько 100 тисяч ВПО більше половини – пенсіонери, понад 15,5 тисячі – діти, більше 4 тисяч – люди з інвалідністю. Звичайно, все це створює значне навантаження на міські інфраструктуру, бюджет.

Заступник виконавчого директора Асоціації міст України Ярослав Рябошук на конференції зазначив, що Асоціація просить уряд враховувати кількість внутрішньо переміщених осіб при виділенні містам державних субвенцій. А голова правління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Сергій Комнатний нагадав про можливість отримати половину відшкодування на придбання чи будівництво житла для ВПО. Напрацювання учасників конференції з розробки місцевого плану дій з метою кращого залучення внутрішньо переміщених осіб підсумували виконавча директорка ГО Громадський холдинг «Група впливу» Тетяна Дурнєва та експерт із залучення громадян та е-демократії Сергій Карелін.