Як отримати допомогу у разі настання страхового випадку – Ужгородське міське відділення Фонду соціального страхування

Опубліковано: Березень 02, 2021

Під захистом Фонду Ужгородського міського відділення соціального страхування України знаходиться 17, 681 тис.  страхувальників, фізичних осіб-підприємців, самозайнятих осіб, членів фермерських господарств та інших. Усі вони, в разі настання страхового випадку, мають право на матеріальне забезпечення, страхові виплати, а також медико-соціальні послуги за кошти Фонду. Зокрема, здійснюється компенсація за втрачений заробіток за період лікування або відпустки по вагітності та пологах.

Для отримання допомоги із тимчасової втрати працездатності або із вагітності та пологів працівник має передати лікарняний листок своєму роботодавцю. На підставі листка непрацездатності, відповідно до рішення Комісії (уповноваженого) із соціального страхування підприємства (рішення приймається упродовж 10 календарних днів), роботодавцем оформлюється та подається до Фонду заява-розрахунок на виплату матеріального забезпечення працівнику – на це відведено до 5 робочих днів.

Саме від дати подання заяви-розрахунку роботодавцем залежить дата фінансування лікарняних і декретних виплат. Після здійснення Фондом фінансування кошти надходять на рахунки роботодавців упродовж декількох банківських днів.

Фонд здійснює перерахування коштів для виплати допомог працівникам на рахунок страхувальника (роботодавця), який має здійснити виплату у найближчий після дня призначення допомоги строк, установлений для виплати заробітної плати, або одразу після отримання коштів від ФССУ.

Строки подання заяви-розрахунку затверджено постановою правління Фонду соціального страхування України від 19.07.2018 №12 «Про затвердження Порядку фінансування страхувальників для надання матеріального забезпечення застрахованим особам у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та окремих виплат потерпілим на виробництві за рахунок коштів ФССУ». Граничні терміни встановлено правлінням Фонду з метою пришвидшити строки виплат допомоги застрахованим особам та посилити їх соціальний захист.

    

Ужгородське міське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Закарпатській області