Як правильно обирати та використовувати піротехнічні засоби, – відділ оборонної, мобілізаційної роботи та цивільного захисту населення

Опубліковано: Грудень 10, 2018

Як правильно обирати та використовувати піротехнічні засоби, – відділ оборонної, мобілізаційної роботи та цивільного захисту населення

Відділ оборонної, мобілізаційної роботи та цивільного захисту населення Ужгородської міської ради напередодні  зимових свят нагадує, як правильно обирати та використовувати піротехнічні засоби.

Насамперед не намагайтеся виготовити феєрверки самостійно в домашніх умовах. Не варто купувати піротехнічні вироби «з рук» чи в місцях стихійної торгівлі, краще – там, де при купівлі  можна ознайомитись із сертифікатом якості. При виборі феєрверків, салютів будьте уважні, читайте інструкцію з використання, звертайте увагу на зовнішній вигляд упаковки (якщо є дефекти – не купуйте товар). Піротехнічні засоби можуть купувати лише дорослі, діти – користуватися тільки під наглядом батьків.

Не менш важливою є підготовка до запуску феєрверку. Спочатку потрібно вибрати зручне місце – щоб поруч не було будівель, дерев, АЗС (не ближче 100 м). Краще це робити на великому відкритому майданчику, у дворі, сквері, на галявині. У радіусі 50 метрів не повинно бути пожежонебезпечних об’єктів, лікарень, автомобільних стоянок, дерев’яних сараїв, сухої трави, сіна, опалого листя – того, що може загорітися від випадкових іскор. Глядачі мають бути розташовані за 20-25 метрів від майданчика.

Не варто запускати феєрверки у вітряну погоду – напрямок може бути значно змінений! Якщо після запуску є затримка, у жодному разі не зазирайте у феєрверк, салют аби перевірити, що там відбувається – є загроза отримати ракету в обличчя. При запуску окремих ракет пам’ятайте, що паличку, до якої кріпиться піротехнічна частина, не треба встромляти в землю чи сніговий замет. Це – стабілізатор, який забезпечує вертикальний політ ракети. Стабілізатор треба вставити в трубку, яка є в комплекті, якщо цей піротехнічний комплект правильний.

При використанні найпростіших піротехнічних засобів – хлопавок та бенгальських вогнів, слід також дотримуватися певних правил. Вміст хлопавки вилітає з корпусу під тиском, а тому снаряд заборонено направляти в обличчя та на освітлювальні прилади. Хлопавки не можна використовувати поблизу відкритого вогню, свічок – це може призвести до загорання конфетті або серпантину. Кольорові бенгальські вогні виділяють під час  горіння шкідливі речовини, тому спалювати їх краще тільки на відкритому повітрі, або відразу добре провітрити приміщення.

Обов’язково пам’ятайте, що після 23.00 при запусканні салютів, феєрверків, хлопавок, ви створюєте незручності для інших людей. Якщо ваш двір малий, можете використовувати лише обмежений асортимент піротехніки наземної дії: петарди, хлопавки, вогняні дзиґи, колеса. Використовувати поряд із житловими будинками вироби, що летять догори (метелики, ракети тощо) категорично заборонено – можуть влетіти у вікно, на балкон та стати причиною пожежі.

Зберігаючи феєрверк у приміщенні, не забувайте, що порох та горючі речовини, які входять до їх складу, при неправильному зберіганні можуть загорітися. Тому тримайте піротехнічні засоби далеко від нагрівальних приладів, у закритому сухому прохолодному місці, що часто провітрюється. Якщо піротехнічні вироби відсиріли, категорично заборонено сушити їх на батареях опалення та печах – можна відновити шляхом зберігання протягом кількох днів у сухому теплому приміщенні.

 Заборонено спалювати піротехніку у багатті, курити під час роботи з нею, працювати з піротехнічними виробами у нетверезому стані. Зберігайте у недоступному для дітей місці, використовуйте піротехнічні засоби тільки відповідно до інструкції та за призначенням.