За газ “автономники” платитимуть на загальних підставах

Опубліковано: Квітень 02, 2007

Нарешті власники автономного опалення в окремих квартирах багатоповерхівок, від’єднаних від централізованої системи теплопостачання, урівняні в оплаті за використаний природний газ із іншими категоріями споживачів. Про це, зокрема, повідомили на вівторковій зустрічі з журналістами Василь Фізер, перший заступник голови правління ВАТ “Закарпатгаз”, та Марія Тороній, начальник управління розрахунків за природний газ.

Окремі ціни для “індивідуальників” на природний газ скасовано постановою Кабміну № 338 з 1 березня ц.р. Таким чином, уже починаючи з березня, всі мешканці багатоповерхівок платитимуть за голубе паливо однаково — виходячи з обсягу його споживання в 2006 році. А саме (нагадаємо): ті споживачі, котрі протягом року вико-ристали не більше 2500 куб. м газу, за наявності лічильника сплачують 315 грн. за 1000 куб. м, за його відсутності — 345 грн.; не більше 6000 куб. м — 478 грн. й 526 грн. відповідно; до 1200 куб. м — 980
та 1078; понад 1200 куб. м — 1173 і 1290 грн. Як прогнозують у Закарпатгазі, з 12955 абонентів-”індивідуальників”, які платили по 686/754 грн. за використаний газ, більша частина приєднається до І категорії (315/345 грн.), менше — до ІІ (478/526) і близько 2 % — до ІІІ (980/1078).

Окрім цього, відтепер споживачі, котрі прогнозують у себе значне скорочення обсягу газу (наприклад, установили нове енергоощадне обладнання), матимуть можливість, не очікуючи кінця року, перейти в оплаті до нижчої категорії. Для цього вони повинні подати заяву до Закарпатгазу й обґрунтувати своє прохання.

А ще Василь Фізер наголосив, що розрахунки за використане паливо повинні бути 100-відсотковими й проводитися до 10 числа. Невдовзі планується поступовий перехід на передоплату. І до цього слід бути готовими, як і до відключень від газопостачання за несплату. Причому газовики мають право робити це навіть у разі, коли є місячна заборгованість. Нині існує широке коло пільг, субсидії для людей із низькими доходами, тож, вважає Василь Юрійович, усі мають можливість вчасно розраховуватися за отримані послуги.

Є інформація й для т. зв. “нелегалів”, тобто тих, хто установив індивідуальне опалення без відповідних дозволів та документів. Аби його легалізувати, слід звернутися в Закарпатгаз. І якщо представники ВАТ дійдуть висновку, що все зроблено відповідно до вимог безпеки, проблем не буде. Коли ж є відхилення, господарю дадуть відповідні рекомендації щодо їхнього усунення. А загалом установлення опалення треба починати з отримання техумов та виготовлення проекту, акцентують газовики. До того ж монтувати і запускати його повинні спеціалісти, які мають ліцензію на право проведення відповідних робіт (таких в Ужгороді є 12). І тоді жодних проблем не виникатиме.