ЗА САМОВІЛЬНЕ БУДІВНИЦТВО ДОВЕДЕТЬСЯ ВІДПОВІДАТИ

Опубліковано: Березень 15, 2007

Питання несанкціонованого перепланування, будівництва тощо останнім часом набуло в Ужгороді великої актуальності. Це свідчить в першу чергу про необізнаність власників про порядок проведення цих робіт.

Усім зацікавленим особам слід знати, що дозволи на будівництво, капітальне перепланування тощо видаються міською владою. Сюди треба звертатись із заявою, яку розглянуть відповідні служби та відділи. Необхідно подати документи на власність, на земельну ділянку, відповідні проектні пропозиції, акт обстеження. Далі готуються документи на міськвиконком. Питання вирішується, звісно, не відразу: слід виконати комплекс проектних робіт, узгодити цей проект. І лише в разі, якщо буде прийняте позитивне рішення, видається розпорядження про надання дозволу.

А якщо, скажімо, людина самовільно розпочала будівництво? Всі роботи, які проводяться без вищезазначених дозволів, вважаються самовільним будівництвом і згідно зі ст. 326 Цивільного кодексу України, забудовники притягаються до адміністративної відповідальності. Розмір штрафу для фізичної особи становить 170 гривень. Власник несанкціонованого будівництва повинен його призупинити й оформити всі документи. Трапляються випадки, коли підприємці порушують державно-архітектурні норми, самовільно захоплюють земельні ділянки. Буває, що роботи проведені некваліфіковано, з грубим порушенням нормативних вимог. Звичайно, за такі порушення доведеться відповідати.

На жаль, часто люди не поінформовані належним чином про механізм дозволів та правову реєстрацію будівництва. Але є в Ужгороді й такі злісні порушники, які прекрасно знаються на законодавстві, проте продовжують його порушувати. Зі сторони здається, що їм подобається таке робити.

Наприклад, будівництво на колишній “Білочці”. У цьому випадку підприємець почав проводити реконструкцію, значно вийшовши за межі наданої йому земельної ділянки. Ситуація, що склалася, надто складна. Тут, на великому перехресті, перетинаються насичені пішохідні та транспортні потоки, але підприємець-забудовник не звертає на це уваги. Його майданчик не огороджений, техніка працює з порушенням правил безпеки, складування будматеріалів відбувається безпосередньо на тротуарі. Після роботи відповідної комісії йому надали припис про припинення будівництва до врегулювання цих питань, але він на нього не звертає уваги. Окрім того, у внутрішньому дворі цього самого будинку він захопив земельну ділянку, де веде прибудову без відповідних дозволів та документації. Тут уже простежується тенденція, бо в цьому випадку не можна говорити, що він не був поінформований стосовно правил будівництва та реконструкції. А максимум, що йому загрожує, — це штраф у 170 грн…

Ще один приклад: підприємець не оформив належним чином документів, та ще не отримав дозволу на другу чергу будівництва розважального центру “Джин”, але роботи вже ведуться.

Є відповідне рішення міської влади про виведення квартир перших поверхів із житлового фонду і облаштування в них об’єктів підприємницької діяльності. Але набуває масового характеру проведення несанкціонованого перепланування таких квартир та здійснення реконструкції житлових будинків без затвердженої проектної документації. Часто під час реконструкції забудовники виходять за так звану “червону лінію” (ділянка, яка не може бути забудована жодним чином: тротуар, комунікаційні мережі тощо). Як, наприклад, об’єкт на Собранецькій приватного адвоката, що збудований без дозволів та з багатьма кричущими порушеннями.

Люди самі рубають гілку, на якій сидять. То чи не варто відразу зробити все як слід, щоб не кусати потім лікті? Ужгород має бути комфортним, гарним містом. І тут потрібні зусилля не лише управління архітектури…