Закарпатців просять вчасно сплачувати за доставку газу

Опубліковано: Жовтень 20, 2020

Закарпатців просять вчасно сплачувати за доставку газу

Станом на початок жовтня 23 тисячі споживачів жодного разу від початку року не сплатили за розподіл газу. Загальний борг цих закарпатців становить 10 млн грн. Cправи щодо цих споживачів подаються до суду першочергово.

Примусове стягнення боргів у судовому порядку призведе до додаткових фінансових витрат, адже споживач повинен буде сплатити судовий збір, а також оплатити правничу допомогу. Таким чином, у більшості випадків сума додаткових витрат перевищить суму, яку споживачеві слід сплатити за послугу з розподілу (доставки) газу. Але й це не усі втрати, які можуть чекати на неплатника. Відповідно до Закону «Про виконавче провадження» суд може накласти арешт на майно і заборонити йому виїзд за кордон.

Послуга з розподілу газу полягає у забезпеченні належного тиску газу для коректної роботи газових приладів та у постійному та безперебійному газопостачанні. Це — підтримка надійної роботи фахівців аварійно-диспетчерської служби, які працюють в умовах підвищеної небезпеки 24 години на добу без вихідних і свят.

▶️Платіж за розподіл (доставку) газу обраховується, виходячи з реального об’єму споживання газу за попередній газовий рік. Газовим роком називають період з 1 жовтня одного року по 31 вересня наступного.

▶️Тариф за доставку 1 куб. м газу, який встановила НКРЕКП для оператора АТ “Закарпатгаз”, з 1 липня поточного року становить 1,37 грн, включаючи ПДВ.

▶️Для розрахунку щомісячної суми до оплати використовується така формула: використані куби за попередній газовий рік множаться на тариф і діляться на 12 місяців.

Наприклад, якщо Ви з 1.10.2019 по 30.09.2020 використали 1000 м.куб. газу, то Ваш платіж буде таким: (1000х1,37)/12=114,17 грн на місяць.

👉Зверніть увагу на 2 моменти:
- Ви НЕ сплачуєте за минулий рік (в обрахунок береться інформація за минулий, але сплачується за теперішній);
- якщо Ваша сусідка при такій самій житловій площі спожила за минулий газовий рік 2200 м.куб, то її плата становитиме 251,17 грн. Все тому, що в розрахунок ні площа житла, ні кількість проживаючих не враховується.

Квитанції за жовтень уже містять інформацію про обсяг споживання за минулий «газовий рік». Це - проміжок часу з 1 жовтня 2019 року до 30 вересня 2020 року.

Сплатити за розподіл газу можна всього у пару кліків Робіть це онлайн:
🔹 Особистий кабінет на сайті 104.ua
http://bit.ly/cabinet104
🔹 Мобільний додаток 104Mobile для Android
https://bit.ly/3faDbEc
🔹 Мобільний додаток 104Mobile Light для iPhone
https://apple.co/2CXgJl6
🔹 Чат-бот «7104ua» у Viber
http://bit.ly/7104uaViber
🔹 Чат-бот «7104ua» у Telegram
https://t.me/ua7104_bot