Запобігання та протидія домашньому насильству

Опубліковано: Травень 17, 2021

Домашнє насильство – це діяння фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняються в сім’ї чи в межах місця проживання або між родичами, або між колишнім чи теперішнім подружжям, або між іншими особами, які спільно проживають (проживали) однією сім’єю, але не перебувають (не перебували)  у родинних відносинах чи у шлюбі між собою, незалежно від того, чи проживає (проживала) особа, яка вчинила домашнє насильство, у тому самому місці, що й постраждала особа, а також погрози вчинення таких діянь.

Особи, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі є суб’єктами права на безоплатну вторинну правову допомогу. Вони мають право отримати від системи безоплатної правової допомоги такі правові послуги, як:

1) захист;

2) здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами;

3) складення документів процесуального характеру.

Надання допомоги та захисту постраждалим особам здійснюється за такими напрямами:

1) надання постраждалим особам інформації про їхні права та можливості реалізації таких прав зрозумілою їм мовою або через перекладача чи залучену третю особу, яка володіє мовою, зрозумілою постраждалим особам;

2) забезпечення доступу до загальних та спеціалізованих служб підтримки постраждалих осіб для отримання соціальних послуг медичної, соціальної, психологічної допомоги;

3) надання у разі потреби тимчасового притулку для безпечного розміщення постраждалих осіб;

4) забезпечення постраждалим особам доступу до правосуддя та інших механізмів юридичного захисту, у тому числі шляхом надання безоплатної правової допомоги у порядку, встановленому законом України "Про безоплатну правову допомогу";

5) утворення цілодобового безоплатного кол-центру з питань запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі та насильству стосовно дітей для забезпечення невідкладного реагування на випадки домашнього насильства, надання консультацій щодо всіх форм домашнього насильства, абонентам анонімно або з належним дотриманням правового режиму інформації з обмеженим доступом.

Щодо кривдника, який вчинив(ла) домашнє насильство, можуть бути застосовані спеціальні заходи щодо протидії такому насильству:

1) терміновий заборонний припис (строком до 10 діб);

2) обмежувальний припис (на строк від одного до шести місяців);

3) взяття на профілактичний облік та проведення з ним профілактичної роботи ( Порядок взяття на профілактичний облік, проведення профілактичної роботи та зняття з профілактичного обліку кривдника затверджується Міністерством внутрішніх справ України);

4) направлення на проходження програми для кривдників (судом може бути направлено на проходження програми для кривдників на строк від трьох місяців до одного року у випадках, передбачених законодавством).

Ужгородський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою : м. Ужгород, Закарпатська область, вул. Загорська, буд. 51,  тел.- 095-489-14-36, 0312-64-15-05, e-mail uzhhorod1.zakarpattya@legalaid.uz.ua.

Бюро правової допомоги Ужгородського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходяться за адресою:

- Перечинське бюро правової допомоги: м. Перечин, Ужгородська, 43, e-mail: perechynske@legalaid.uz.ua, тел.: 03145-2-34-57, 068-265-9190.

- Великоберезнянське бюро правової допомоги:  смт.Великий Березний, Шевченка, 27, e-mail: velykobereznianske@legalaid.uz.ua, тел.: 03135-2-34-07, 099-727-23-72.