Завдяки міжнародній співпраці проводять соціальну адаптацію ветеранів-захисників України

Опубліковано: Грудень 01, 2021

Завдяки міжнародній співпраці проводять соціальну адаптацію ветеранів-захисників України
Меморандум про співробітництво у сфері забезпечення прав та інтересів ветеранів, їхніх сімей та родин загиблих, сприянні психологічній і правовій допомозі, соціальній адаптації, організації професійній орієнтації підписали днями Міністерство у справах ветеранів України та Міжнародний благодійний фонд «Міжнародний фонд соціальної адаптації».
Важливий для соціальної адаптації, професійного навчання ветеранів, їхніх сімей та родин загиблих документ уклали під час міжнародного симпозіуму «Проєкт «Норвегія – Україна» (NUPASS) як модель соціальної та професійної адаптації ветеранів. Перспективи інтеграції до державної системи України». Домовилися також співпрацювати у розвитку підприємницьких ініціатив та можливостей ветеранів. Відповідний Меморандум про співпрацю із норвезькою стороною підписало також Міністерство освіти та науки України.
Симпозіум організував Міжнародний фонд соціальної адаптації та Nord університет за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Королівства Норвегія.
Міністр у справах ветеранів України Юлія Лапутіна зазначила, що завдяки співпраці з проєктом «Норвегія – Україна» вже понад 2 400 наших захисників пройшли перекваліфікацію та отримали цивільні спеціальності. За її словами, для Мінветеранів є пріоритетними освітні програми з IT і проєктного менеджменту, сільського господарства та митної справи.
Від Ужгородської міськради участь у симпозіумі взяла начальник відділу у справах осіб з інвалідністю, ветеранів, сім'ї та гендерної політики, заступник начальника управління пільг, гарантій та компенсацій департаменту соціальної політики Вікторія Пфайфер.
Цього року департамент соціальної політики міськради Ужгорода долучився до проєкту «Норвегія-Україна» щодо професійної адаптації ветеранів. Зокрема, у травні за круглим столом з участю президента міжнародного фонду соціальної адаптації Володимира Рубцова, ГО «Наше рідне Закарпаття», Ужгородського національного університету узгодили, що учасники бойових дій на сході України та члени сімей загиблих пройдуть навчання за програмою «Англійська мова професійного спрямування: проєктний менеджмент». 10 осіб уже пройшли таке навчання, фінансування на це склало понад 100 тис. грн.