Земля і ремонти найбільше турбують ужгородців

Опубліковано: Липень 10, 2014

Цього понеділка на прийом до в.о.міського голови Віктора Щадея прийшли майже сорок ужгородців. Здебільшого, люди просили допомоги у вирішенні земельних, матеріальних і житлово-комунальних питань.
Мешканка вулиці Духновича поскаржилася на сусідку, яка утримує у квартирі аж 8 собак. «Вона зоозахисниця, і цим спекулює, – розповіла жінка. – Тримає їх у хаті, випускає на подвір’я. Я не можу вийти з дому, повісити білизну, доглянути за квітами… Мої троянди її пси геть понищили. Постійне гавкання, сморід, неспокій, страх – і так триває уже півтора року. У мене через це тиск підвищився, мушу щодня таблетки пити».
Через переживання жінка схудла на 35 кг і цьогоріч уже лежала у стаціонарі кардіоцентру. «Вже не знаю, як це витримати. Я зверталася в різні установи, але мене всюди футболять. Вона в хаті їх тримає і каже, мовляв, коли батько помре, то віддасть цю квартиру і переїде з псами до села. Вибачте, але чекати чиєїсь смерті – страшний гріх…» – розповіла ужгородка.

В.о.міського голови Віктор Щадей доручив муніципальній поліції негайно з’ясувати ситуацію і перевірити, чи утримує сусідка собак відповідно до правил благоустрою.
Свідомий ужгородець приніс фотознімки і відеоролик з проспекту Свободи і вулиці Белінського. «Через стихійний ринок вулиця Белінського – найбрудніша в Ужгороді, – розповів чоловік. – У санепідемстанції мені сказали, що базаром не займаються, але ж його санітарний стан мають контролювати! Муніципали приходять перевіряти, але люди одразу ж вивозять продукти і тікають… А на пішохідному переході на проспекті Свободи, біля кафе «Деліція», не працює зливова каналізація. Мені шкода місто, яке стало мені рідним. Коли я переїхав сюди у 70-их роках, Ужгород був найчистішим у всьому Союзі».
«Три тижні тому ми розглянули питання щодо стихійної торгівлі на вулиці Белінського, – розповів в.о.мера Віктор Щадей. – Працівники муніципальної поліції проводили ранкові рейди, конфісковували у продавців дерев’яні стелажі. Але люди роблять нові стелажі і продовжують незаконну торгівлю. Ми будемо й надалі регулярно проводити рейди. Щодо зливової каналізації, то її ремонт передбачений планом. Проблема не в грошах – вони є на рахунку мерії, але Держказначейство ці кошти наразі не видає».
Ужгородці жалілися на роботу жеків, просили встановити електроопалення, замінити лічильники, поремонтувати дахи й фасади будинків, цікавилися, як відновити водопостачання на верхніх поверхах та як законно приватизувати земельну ділянку під квартирою. Люди розповідали, що в попередні роки колишня влада обіцяла їм допомогти з ремонтом будинків і навіть виділяла на це гроші, але кошти так до людей і не дійшли. Зокрема, така ситуація виникла на вулицях Академіка Корольова, Корзо та інших.
Віктор Щадей доручив департаменту міського господарству з’ясувати, якого обсягу робіт потребують будинки та визначити їх вартість. «Восени ми формуватимемо бюджет міста і врахуємо всі звернення мешканців щодо капітальних і поточних ремонтів будинків», – наголосив в.о.мера.
Чимало ужгородців просили в.о.міського голови виділити їм землю. «Наразі до міської ради з проханням надати земельну ділянку звернулося понад 6 тисяч мешканців. На жаль, наразі не можемо їм допомогти – землі немає. Втім, у Верховній Раді розглядають законопроект про адміністративні реформи, за яким можуть розширити межі міста, приєднавши села на його околицях. Відтак побільшає вільних земельних ділянок, і, якщо законопроект ухвалять, ужгородці зможуть отримати землю», – зауважив Віктор Щадей.
Представників будинкового комітету на вулиці 8 Березня турбує «каналізаційне» питання: «Із 1962 року на нашій вулиці не функціонує зливова каналізація. Ми змушені жити в болоті. З Минайської до нас стікає увесь бруд, а ями на асфальті засипали будівельним сміттям. Поруч дві школи, до яких наші діти не можуть нормально пройти. Куди ми тільки не зверталися, але всюди нам відмовлялися допомогти».
В.о.міського голови доручив департаменту міського господарства вивчити і врегулювати проблему, аби довключити ремонт зливової каналізації на вул.8 Березня до програми ремонту міських доріг.
А мешканці вулиці Артилерійської запропонували своїми силами відремонтувати дорогу, яку, за їх словами, не лагодили вже понад 20 років. Активісти збирають гроші на ремонт і попросили КШЕП на деякий час засипати дорожнє покриття розхідним матеріалами. Крім того, тут вкрай потрібні вуличні ліхтарі – люди навіть готові платити за них власні гроші. Допомогти мешканцям Віктор Щадей доручив відділу благоустрою. «Цьогоріч не змогли включити вулицю Артилерійську у програму ремонту доріг міста, адже тендери провели ще в березні. Проте, коли восени формуватимемо бюджет міста на наступний рік, додамо тутешню дорогу до цієї програми», – повідомив в.о.мера.