Зміни до бюджету Ужгорода, звернення до голови парламенту, створення нового комунального підприємства – серед питань сьогоднішньої сесії

Опубліковано: Липень 08, 2021

Зміни до бюджету Ужгорода, звернення до голови парламенту, створення нового комунального підприємства – серед питань сьогоднішньої сесії

Сьогодні відбулася сесія Ужгородської міської ради. Депутати продовжили роботу після перерви, оголошеної 1 липня. На початку засідання міський голова Богдан Андріїв представив народних депутатів України – Миколу Тищенка та Михайла Лабу, які прийшли на сесію.

Після виступу народного депутата Миколи Тищенка, який відзначив, що центральна влада приділяє велику увагу Закарпаттю, будівництву та розвитку інфраструктурних об’єктів, наголосив на важливості злагодженої роботи, депутати міськради перейшли до розгляду порядку денного.

Більшістю голосів підтримали проєкт рішення “Про створення комунального підприємства «Ужгородпарксервіс» Ужгородської міської ради”. Внесли також зміни до Програми підтримки обдарованої молоді м. Ужгорода на 2021-2023 роки, збільшивши винагороду випускникам ужгородських шкіл, які склали ЗНО на 200 балів із одного предмета, із 5 тис. грн на 10 тис. грн.

Депутати також проголосували за звернення до Голови Верховної Ради України, у якому просять виключити із законопроєкту «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» (№5600 від 02.06.2021) норму щодо регулювання сплати роздрібного акцизу на тютюн.

У схваленому Кабміном законопроєкті закладено норму про позбавлення місцевих бюджетів 5% роздрібного акцизу на тютюн – ці кошти виробники та імпортери мають передавати держбюджету. Ужгородські депутати зазначають, що вилучення з бюджетів громад 5% роздрібного акцизу з тютюну та заміна його на кошти з перерозподілу загальнодержавного акцизу на місцеві бюджети унеможливить справедливе зарахування податку та контроль за правильністю нарахованих і сплачених сум до бюджетів громад.

Акцизний податок із продажу тютюнових виробів – одне із суттєвих джерел формування місцевих бюджетів (близько 12 млн.грн. щорічно). Ці кошти міста могли б спрямовувати на охорону здоров’я, оновлення комунальної інфраструктури, ремонти, громадський транспорт тощо.

Підтримали на сесії і звернення депутатів Ужгородської міської ради щодо забезпечення виготовлення облікової документації на об’єкти культурної спадщини міста Ужгорода – до керівництва державних структур, що знаходяться на території міста і мають у своєму віданні будівлі, які є об’єктами культурної спадщини та частиною пам’яток містобудування місцевого значення.

Депутати просять забезпечити виготовлення облікової документації будівель у межах площі Народної, набережної Незалежності, вулиць Олександра Довженка, Братів Бращайків, Дмитра Менделєєва, Ференца Ракоці, Михайла Ломоносова для збереження пам’яток культурної спадщини Ужгорода та занесення їх до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

Затвердили на засіданні сесії і внесення змін до детального плану території в районі вулиць Миколи Бобяка, Загорської. Підтримали рішення про внесення змін у детальний план території, обмеженої вулицями Возз’єднання, Миколи Бобяка, Володимирською, Михайла Драгоманова.

Підтримали зміни до рішення «Про місцеві податки та збори» сьогодні на сесії теж підтримали депутати Ужгородської міськради. Зокрема, в новій редакції викладено додатки до положень про податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки та про плату за землю (земельний податок) в Ужгороді. Необхідність переглянути ставки виникла за вимогами Антимонопольного комітету, вони торкнуться тих, хто займається готельним, ресторанним бізнесом та ще деяких категорій будівель. Діятимуть зміни з 1 січня 2022 року.

Також на сесії внесли зміни до бюджету Ужгородської міської територіальної громади на 2021 рік.  Зокрема, затвердили зміни до розподілу коштів бюджету розвитку на здійснення заходів на будівництво, реконструкцію і реставрацію, капітальний ремонт об'єктів виробничої, комунальної та соціальної інфраструктури за об'єктами бюджету Ужгородської міської територіальної громади на 2021 рік.

Із-поміж іншого, збільшили бюджетні призначення у сумі 2 млн 850 тис. грн на будівництво флагштоку на пл. Богдана Хмельницького, кошторисна вартість – 6 млн 300 тис. 270 грн.