Безробітні малозабезпечені зможуть цього року отримати від держави 97,5 тисяч гривень фінансової допомоги на власну справу

Опубліковано: Січень 27, 2022

Безробітні малозабезпечені зможуть цього року отримати від держави 97,5 тисяч гривень фінансової допомоги на власну справу
Департамент соціальної політики Ужгородської міської ради інформує, що малозабезпечені сім’ї, у складі яких є непрацюючі працездатні особи, можуть отримати фінансову допомогу.
Із 1 січня 2022 року непрацюючим членам малозабезпечених сімей, які зареєстровані як безробітні, держава пропонує отримати фінансову допомогу на започаткування власної справи, а також, за необхідності, безкоштовне навчання. Допомога розміром до 15 мінімальних зарплат (на початок 2022 року – 97 500 грн) є безвідсотковою та поворотною – її необхідно буде повернути через три роки підприємницької діяльності. Але сума, що повертається, буде зменшена на розмір сплачених за 3 роки податків та єдиного соціального внеску. Крім того, якщо такий підприємець працевлаштує у перший рік своєї роботи ще 2 безробітних членів малозабезпечених сімей за направленням центру зайнятості, повертати допомогу державі буде не потрібно.
Кошти надаються у безготівковій формі і можуть використовуватися тільки для оплати рахунків на придбання необхідного для заснування власної справи обладнання і матеріалів.
Пакет документів (заява, бізнес-план, довідка про відсутність або наявність судимості або інших обмежень, договір з постачальником обладнання та матеріалів, рахунок-фактура) подається до того центру зайнятості/філії, де особа зареєстрована як безробітна.
Детальний опис механізму надання допомоги є в Порядку надання допомоги, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 21 квітня 2021р. № 397 «Деякі питання сприяння економічній самостійності малозабезпечених сімей».
За додатковою інформацією потрібно звертатися до Ужгородського міського центру зайнятості за номером телефону 64-98-58.