Установча конференція Палати секретарів рад коаліційного об’єднання «Рада територіальних громад Закарпаття» відбулася у міськраді

Опубліковано: Січень 20, 2022

Установча конференція Палати секретарів рад коаліційного об’єднання «Рада територіальних громад Закарпаття» відбулася у міськраді
Перша, установча, конференція Палати секретарів рад коаліційного об’єднання «Рада територіальних громад Закарпаття» відбулася сьогодні, 20 січня, у сесійному залі Ужгородської міської ради.
Міський голова Ужгорода Богдан Андріїв відкрив зібрання і у вітальному слові наголосив, що децентралізація внесла у життя, розвиток територіальних громад чимало змін, сприяє більш ефективному залученню коштів. Відзначив величезну, хоч, можливо, на загал не особливо помітну роботу Асоціації міст України (АМУ) для захисту, вдосконалення механізмів місцевого самоврядування.
Богдан Євстафійович подякував організаторам конференції, зокрема, виконавчому директору Закарпатського регіонального відділення АМУ Олегу Лукші і народним депутатам України від нашого краю в особі присутнього у залі Михайла Лаби, які допомагають лобіювати інтереси місцевого самоврядування, залучати додаткові кошти на інфраструктурні об’єкти з держбюджету.
Палата секретарів рад буде ефективним комунікаційним майданчиком – вважає секретар Ужгородської міськради Арсен Мелкумян, залучатиме до спілкування, обміну досвідом, реалізації спільних проєктів і загалом розвитку територіальних громад секретарів рад. У своєму вітальному слові сьогодні він акцентував, що чимало проблем у різних громадах схожі, тому важливо об’єднуватися для їх вирішення, а ще – постійно вчитися, напрацьовувати проєкти.
Народний депутат України Михайло Лаба відзначив, що впродовж 2020-21 років Закарпаття отримало з держбюджету на реалізацію проєктів близько 11 мільярдів гривень, із них Ужгород – 335 мільйонів. На думку Михайла Михайловича, те, що Рада територіальних громад Закарпаття вже співпрацює з 27 партнерами – асоціаціями, експертними, громадськими організаціями – може зробити її драйверами рішень, практик для поширення позитивного досвіду в інших регіонах України, для внесення змін до законодавства через парламент.
Заступниця голови Закарпатської обласної ради Андріана Сушко передала вітання від голови обласної ради Володимира Чубірка, розповіла про свій досвід роботи секретарем міської ради Ужгорода за попередньої каденції.
Олег Лукша також презентував 8 проєктів Програм діяльності Ради територіальних громад для сприяння розвитку громад Закарпаття на цей рік.
Із розширеною презентацією на конференції виступив директор Агенції регіонального розвитку Закарпатської області Михайло Лаба, розповів про можливості, які ця структура пропонує місцевим громадам.