Вулицю Фединця таки роблять проїзною

Опубліковано: Березень 15, 2007

Минулого четверга відбулося засідання виконавчого комітету Ужгородської міської ради, на якому було прийнято рішення про відкриття вулиці Фединця для проїзду автомобільного транспорту.

На виконання рішення господарського суду Закарпатської області від 26.12.2006 р. у справі № 11/271 та керуючись, зокрема, рішеннями сесії Ужгородської міської ради від 12.09.2006 р. № 36 “Про ліквідацію комунального підприємства “Ринок-1” та № 313 від 4.06.2004 р. “Про генеральний план міста”, підприємців, котрі займають територію вулиці Фединця, зобов’язали самостійно звільнити її в строк до 19 лютого 2007 року включно.

15 лютого на ринку по вул. Фединця було зроблено радіоповідомлення про припинення торгівлі. Представники ліквідаційної комісії та юристи зустрілися з підприємцями, щоб ознайомити їх із відповідними рішеннями та актами.

Як повідомив в.о. директора КП “Ринок-1” Олександр Черняк, 226 особам, які займалися тут торговельною діяльністю, попередньо були надіслані письмові попередження про припинення діяльності ринку. “Зараз навколо цього питання такого галасу, як був раніше, нема. Мабуть, люди усвідомили, що потрібно це зробити, але це не означає що вони залишаються без роботи, на вулиці. Підприємці мають з чого вибирати: базар біля цегельного заводу, “Мрія”, новий ринок у мікрорайоні Шахта або й зовсім поряд із ліквідованим — у критому ринку, який продовжує функціонувати. Більшість — а це понад 100 чоловік — обрала Шахту. До речі, станом на 17.00 14 лютого карта майбутнього базару була повністю заповнена. Територія у півгектара вже огороджена, і як тільки сформуються торгові ряди, заасфальтують проходи та тротуари — вже й бетон підготовлено. Одразу ж буде підключено комунікації, здійснено офіційну реєстрацію, відповідно легалізовано торгівлю. Додатково введуть маршрути до самого ринку. Ті бабусі, які зараз пропонують сир та сметану, розкладені на картонних коробках серед калюж, зможуть спокійно торгувати в закритому ринку, з пристойного прилавка, а не під дощем чи пекучим сонцем”.

На сьогодні свої торгові будки перевезли 20 підприємців. У цьому їм сприяє адміністрація: відповідні служби надають потрібні для цього крани; за домовленістю з власником, за часткову оплату, може здійснюватися транспортування туди, де підприємець бажає продовжити свою діяльність. Тим, хто торгує квітами, пропонують місця у спеціалізованих магазинах по всьому місту, а також на критому ринку. Адже для квітів потрібні відповідні умови: клейонкові намети з газовими балонами та калориферами для підтримання температури, коли надворі мороз, — далеко не ідеал.

Вулицю Фединця планується звільнити з багатьох причин. Зокрема буде розв’язана проблема з паркуванням автомобілів, на яких покупці приїжджатимуть на ринок для великих і малих закупівель. Їм буде зручно залишати авто поблизу, і не ходити далеко з сумками та пакетами. Окрім того, найближчим часом бруківку планується демонтувати, щоб підремонтувати комунікації підземного русла річки Уж. Виявляється, що ця ділянка в будь-який час може просісти. Одночасно буде завезено каміння для укріплення ґрунтової частини під бруком. І основне, що найбільше муляє очі людям, котрі проходять тут, — це сміттєві контейнери. Їх приберуть, завдяки чому зміниться не лише вигляд тротуару, а й зникнуть неприємні запахи та бродячі пси.

Звичайно, важко міняти “напрацьовану” точку, але треба враховувати й інтереси міста, і створення нормальних умов, і повну легалізацію торгівлі. А клієнти — вони були, є, і будуть.